Back to school

Avasin jälleen kerran SAMKin Merenkulun kampuksen ovea 4.11. aamulla Rauman meriverkostopäivän merkeissä. Valmistuin SAMKista 2005 merikapteeniksi, mutta se ei todellakaan ole tarkoittanut sitä, että SAMK olisi jäänyt taakse. Ei – olen availlut kampuksen ovea sen jälkeen lukuisia kertoja. Milloin lisäkoulutuksen merkeissä, milloin on ollut kyse yhteistyöprojektista tai vain tarpeesta hyödyntää SAMKin fasiliteetteja oman työn tueksi.

Sitähän se parhaimmillaan on: koulu ei jää taakse, vaan se kulkee valmistumisen jälkeen rinnalla koko työuran ajan. Eikä vain niin, että koulu olisi se, joka ainoastaan opettaa ja antaa entiselle opiskelijalle. Kyseessä on symbioosi. Myös eräänlainen koulun ankkuri työelämään. Syntyy vuoropuhelu. Voi tarvittaessa soittaa Koiviston Heikille tai Lahtisen Jannelle ja kysyä, että miten te koette tämän ja tämän asian. Tai että meillä olisi nyt tarvetta järjestää tällainen juttu, voitteko auttaa? Ja on se puhelin pirahdellut toiseenkin suuntaan. Aina ei asia ole ollut edes niin tärkeä, kunhan on rupateltu.

En ole oikein perillä, missä mittakaavassa tätä tapahtuu yleisesti. Ovatko korkeakoulut entisten opiskelijoiden mukana työuran aikana muutenkin kuin ammateissa, joissa vuoropuhelu tulee esim. täydennyskoulutustoiminnan myötä aika luonnollisesti? Tätä sietää hetken pohtia. Vaikka opinnoissa on jo asetustenkin mukaan tietyt raamit ja kriteerit, jotka koulutuksen tulee täyttää, se ei ole koko totuus. Hienosäätö ja kerma kakun päälle tulee verkostoitumisella ja jatkuvalla vuoropuhelulla. Luotsina joudun koko ajan pitämään mielessä, että toinen osapuoli tietää jotain, mitä itse ei tiedä. Ja päinvastoin.

Merenkulun verkostot Suomessa ovat aika pienet. Raumalta valmistuneita merikapteeneja toimii joka puolella tätä verkostoa niin hallinnollisissa tehtävissä kuin operatiivisella puolella aluksilla. Pienuus voi olla vahvuus, jos niin halutaan. Pieni on myös yleensä ketterä.  Pidetään yhdessä huolta siitä, että kuljemme yhtä matkaa vastakin. Käy aluksen päällikkönä moikkaamassa entistä opettajaasi. Soita entiselle opiskelijallesi, joka vastaa hallinnossa merenkulun asioista. Pyydä tutustumaan uuteen simulaattoriin.

Pieniä asioita, joista monesti lähtee liikkeelle jotain paljon isompaa.

Olli Taipale

Koulutus: Merikapteeni (AMK)

Työpaikka: Luotsivanhin, Saaristomeren luotsiasema Finnpilot Pilotage Oy